Het Flevoziekenhuis in Almere kent met een gemiddelde van nog geen 4,9 dagen van alle Nederlandse ziekenhuizen de kortste ligduur. Ook het Diaconessenhuis in Leiden, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden hebben een gemiddelde ligduur van minder dan vijf dagen. Dit blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Coppa Consultancy.
Meer dan zeven dagen
Van de grotere klinische ziekenhuizen scoort het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft met een gemiddelde ligduur van 5,09 dagen het beste, gevolgd door het Deventer Ziekenhuis en het VieCuri Medisch Centrum in Noord-Limburg. De ranglijst wordt afgesloten door de universitair medische centra, die vrijwel zonder uitzondering een gemiddelde ligduur kennen van meer dan zeven dagen. Het UMC Groningen is met ruim 9,5 dag het ziekenhuis met langste gemiddelde ligduur.
Opvallend is de relatief hoge gemiddelde ligduur bij het Medisch Spectrum Twente (6,6 dagen) in Enschede, het IJsselland Ziekenhuis (6,63 ligdagen) in Capelle aan de IJssel en het Tweestedenziekenhuis (6,66 ligdagen) in Tilburg en Waalwijk.
Doelmatigheid
De gemiddelde ligduur kan worden gezien als een indicator van doelmatigheid. Tezelfdertijd weerspiegelt de ligduur de aard en omvang van het behandelaanbod. Complexe aandoeningen en behandelingen gaan in het algemeen gepaard met een langere ligduur. Mede om deze reden scoren perifere ziekenhuizen beter dan academische en topklinische ziekenhuizen.
Verbetermodel
Volgens de onderzoekers van Coppa Consultancy zegt de ranglijst ook wat over de bedrijfsvoering. Ziekenhuizen met een korte ligduur hanteren in veel gevallen bedrijfskundige verbetermodellen als Lean, Six Sigma en Theory of Constraints (ToC). Coppa Consultancy wil de komende jaren bekijken in hoeverre deze modellen van invloed zijn op het terugdringen van de ligduur.
Europees gemiddelde
Hoewel de ligduur in de Nederlandse ziekenhuizen de laatste jaren is gehalveerd, ligt de gemiddelde ligduur van circa zes dagen nog ruim boven het Europese gemiddelde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde in 2008 daarom dat de gemiddelde ligduur in Nederland met zeker veertien tot vijftien procent omlaag kan.