Verzorgend en verplegend personeel van commerciële thuiszorginstellingen werkt vaak te lang of voor te weinig geld. Ook ontduiken commerciële thuiszorgorganisaties geregeld de arbeidsvoorwaarden. Dit stelt Abvakabo FNV.Volgens vakbondsbestuurder Jan Kramer lopen er inmiddels tal van individuele zaken. Hij voegt eraan toe dat hij alleen zicht heeft op de situatie in het oosten van het land, omdat hij in die regio werkt. Maar hij heeft geen reden om aan te nemen dat het elders in het land anders is. Tot een proces komt het meestal niet, omdat werknemers bang zijn dat zij daarmee zichzelf in de vingers snijden.
Geen signalen
BTN, de koepel voor de particuliere thuiszorgorganisaties, herkent zich niet in de kritiek. “Wij hebben een eigen cao en onze leden houden zich daaraan”, aldus bestuurder Jan Verschuren. “Wij hebben ook geen signalen dat het ons betreft.” Wel zijn er tal van kleine nieuwkomers op de markt, aldus Verschuren. Zij zijn niet bij BTN aangesloten.
Ondoorzichtige BV’s
Maar Kramers kritiek strekt zich naar zijn zeggen ook uit tot leden van BTN. Wel zijn er gunstige uitzonderingen, aldus de vakbondsman. Het steekt de vakbond ook dat commerciële instellingen niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen als de reguliere thuiszorgorganisaties. Het zijn vaak ondoorzichtige BV’s, aldus Kramer. Zij hoeven geen inzicht te geven in hun winst of het dividend dat zij uitkeren. Daardoor ontbreekt het aan zicht op wat er met rijksgeld voor de zorg gebeurt. De vakbond pleit dan ook voor onderzoek naar de manier waarop dit geld wordt besteed.