Het Openbaar Ministerie vindt dat de politie serieuzer moet omgaan met meldingen van mogelijke medische fouten. “We merken dat de politie niet altijd adequaat reageert,” zei officier van justitie Marjolein Van Eykelen zaterdag in het RTL Nieuws.
Melding van incidenten
Incidenten met dodelijke afloop worden volgens verpleegkundigen niet altijd gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen. Het OM liet eerder dit jaar al weten dat artsen en zorginstellingen over de hele linie te weinig melding maken van verdachte sterfgevallen. Medisch specialisten stelden twee jaar geleden in een rapport dat jaarlijks in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 1700 mensen sterven door mogelijk vermijdbare fouten. Hiervan werden er in 2008 maar 48 bij het OM gemeld.
Meer meldingen in 2009
Justitie denkt dat er in de sector een te grote angst heerst voor vervolging. Over de eerste acht maanden van dit jaar kreeg het OM 43 meldingen binnen. Het OM gaat ervan uit dat het totale aantal meldingen dit jaar hoger uitvalt dan in 2008. In de Telegraaf stelt directeur Bart Combée van de Consumentenbond dat directies als ze moedwillig incidenten verzwijgen bestuursrechtelijke boetes moeten krijgen en medici moeten via het medische tuchtrecht aangepakt worden.
Geheimhoudingsplicht en privacy
Volgens de woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen loopt de politie bij het behandelen van meldingen van mogelijke medische fouten tegen problemen aan als geheimhoudingsplicht en privacy van de patiënten. “Het is een terrein waarop waarheidsvinding voor ons heel lastig is.” Hij wees erop dat het OM medeverantwoordelijk is voor het stellen van prioriteiten in de opsporingstaken van de politie. “We gaan graag met justitie om de tafel zitten om te bekijken of we meer tijd en mankracht in dit soort zaken moeten steken,” aldus de woordvoerder.
Fouten registreren
“De medische wereld steekt zijn kop in het zand,” reageert Combée in de Telegraaf. “Registreren is de enige manier om te leren van fouten die gemaakt worden.” De Consumentenbond en de ziekenhuizen overleggen over nieuwe algemene voorwaarden. De bond wil vastleggen dat patiënten altijd worden ingelicht bij fouten. (ANP)