Beter preventief gezondheidsbeleid kan jaarlijks ruim vijfduizend vermijdbare sterfgevallen voorkomen. Vooral het terughoudende Nederlandse antirookbeleid eist slachtoffers. Vergeleken met Zweden, het beste preventieland in Europa, gaan hier jaarlijks 3.700 rokers meer dood aan longkanker.
Dat blijkt uit een Europese vergelijking die deze week wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waaruit de Volkskrant citeert. Prof. Johan Mackenbach van het Erasmus MC in Rotterdam onderzocht met een Britse collega in 43 Europese landen tien terreinen van gezondheid die de overheid kan beïnvloeden.
Nederland staat in deze vergelijking op de vijfde plek het gebied van preventief gezondheidsbeleid. Zweden is het beste op preventiegebied, gevolgd door drie andere Scandinavische landen.
Borstkanker
Nederland scoort volgens de Volkskrant goed op het gebied van onder meer hoge bloeddruk, luchtverontreiniging en jeugdgezondheidszorg. Minder zijn de cijfers op het gebied van tabak, alcohol en voeding. Aan borstkanker sterven in Nederland bijna duizend mensen terwijl dit te voorkomen was geweest, schrijft de Volkskrant. Dit zou onder meer te wijten zijn aan de invoering van de screening op borstkanker die in Nederland later is ingevoerd dan in Zweden.