Private investeerders hebben nog nauwelijks hun weg naar de Nederlandse ziekenhuissector gevonden. Enkel bij een naderend faillissement hebben private investeerders soms een rol van betekenis gespeeld, bijvoorbeeld in het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Dat meldt het Financieel Dagblad.
Terughoudendheid bestuur en toezicht
Het blijft vooral bij plannen. Het St Jans Gasthuis in Weert en het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden zijn sinds begin 2008 op zoek naar een private investeerder. Tot op heden zonder concreet resultaat. Dit is vooral te wijten aan terughoudendheid bij bestuurders en toezichthouders van ziekenhuizen. Monique van Dijen, partner bij Ernst&Young zegt in het Financieel Dagblad: “Het heeft met emotie te maken, niet met rationele afwegingen. Nu hebben bestuurders de volledige zeggenschap over het ziekenhuis en dat geven ze weg met de toetreding van een private partij.”
Onmogelijke voorwaarden
Private investeerders willen ziekenhuizen besturen als normale bedrijven. Volgens Van Dijen overheerst in de zorg het beeld dat dit onmogelijk is. In het Financieel Dagblad meent een private investeerder dat bestuurders en toezichthouders voorwaarden hanteren “waar alleen Sinterklaas mee akkoord gaat.” Bestuurders willen volgens deze investeerder volledige zeggenschap en financiële controle behouden.
Bedrijfsvoering biedt weinig garantie
De investeerders ervaren het verbod op het uitkeren van winst en de onmogelijkheid om gedetailleerde langetermijnprognoses voor cashflow te maken als belemmeringen. De investering lijkt daarom onzeker.