Zelfstandige behandelcentra vinden dat zorgverzekeraars hen niet gelijk behandelen. Zij voelen zich gedwarsboomd door zorgverzekeraars, meldt de Volkskrant. Van marktwerking zou zo niets terechtkomen.
Gelijke rechten
Vorige week pleitte brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) ook voor gelijke rechten als ziekenhuizen waar het gaat om het verkrijgen van financiële steun. Ook willen privéklinieken in aanmerking kunnen komen voor borgstelling zoals die bij andere bedrijven binnen de mkb-sector geldt. Nu wijzen de privéklinieken het betalingsbeleid van zorgverzekeraars aan als een oorzaak van hun wankele positie.
Onbetaalde rekeningen
De Maastrichtse Reinaert Kliniek zegt zijn liquiditeitsproblemen te denken te hebben aan betalingsbeleid van zorgverzekeraars. De privékliniek had eind 2008 ruim een miljoen euro aan onbetaalde rekeningen had uitstaan. Dat is zo’n twintig procent van de omzet. Pim Verduyn, directeur van de Reinaert Kliniek, zegt in de Volkskrant: “Er is altijd wel een smoes waarom je declaraties worden teruggestuurd. Dan staat er een komma verkeerd, dan een punt.” De Limburgse privékliniek voert tal van medische behandelingen uit, van medisch noodzakelijke behandelingen tot cosmetische ooglidcorrecties.
‘Gedwarsboomd’
De Reinaert Kliniek is niet het enige zelfstandige behandelcentrum (zbc) dat zegt ‘gedwarsboomd’ te worden door zorgverzekeraars. Volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) worden de zbc’s stelselmatig ‘benadeeld’ doordat contracten veel te laat worden afgesloten. In tegenstelling tot de ziekenhuizen, die de contractonderhandelingen ook moeizaam zien verlopen, krijgen de privéklinieken geen voorschot van de verzekeraars. Volgens ZKN kunnen zbc’s zo nooit met de ziekenhuizen concurreren, wat wel de bedoeling is.
Gezondheidskosten omlaag brengen
De circa 85 bij ZKN aangesloten zbc’s genereren samen een omzet van ruim 600 miljoen euro. Dit is drie procent van de totale kosten voor ziekenhuiszorg (totaal 18 miljard euro). Het tarief van de privéklinieken ligt gemiddeld twintig procent lager, stelt ZKN-secretaris Thijs Udo. Volgens hem kunnen de kosten voor gezondheidszorg een stuk omlaag als zorgverzekeraars meer zaken met hen zouden doen.
Verzekeraars herkennen zich niet in kritiek
Zorgverzekeraar Achmea (bekend van onder meer Zilveren Kruis, Agis en FBTO) zegt zich niet in de kritiek te herkennen. Lees verder in de Volkskrant.