In Enschede is maandag een project begonnen om het aantal wanbetalers van de zorgpremie terug te dringen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaf hiervoor het startschot.
Schippers spreekt van een “taaie problematiek” die “fors” moet worden teruggedrongen. Het gezondheidsstelsel “is gebaseerd op solidariteit tussen rijk en arm, gezond en ziek en tussen jong en oud. Wie zijn premie niet betaalt, ondermijnt de solidariteit van het stelsel,” aldus de minister.
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen Menzis Zorgverzekeraar, de gemeente Enschede en de gemeentelijke kredietbank Stadsbank Oost-Nederland. Menzis meldde in juni maandelijks 2000 wanbetalers te hebben. “Dat aantal stijgt alleen maar”, zei een woordvoerder van het bedrijf toen.
Gefinancierd
Het project wordt gefinancierd door Schippers departement. Het moet de instroom van nieuwe wanbetalers beperken en de uitstroom uit de wanbetalersregeling verbeteren. Schippers prijst de samenwerking tussen gemeentelijke instanties en de zorgverzekeraars.
Nederland telt ongeveer 300.000 wanbetalers van de zorgpremie; dat zijn mensen met een betalingsachterstand van een half jaar of langer. Hiermee is jaarlijks meer dan een half miljard euro gemoeid. (ANP)