PricewaterhouseCoopers (PwC) werkt aan een model dat het mogelijk maakt voor specialisten om risicodragend in ziekenhuizen te participeren. Dat meldt Medisch Contact. Inmiddels zou met diverse ziekenhuizen over invoering van het model gesproken worden.
Het huidige kabinet is voornemens om winstuitkeringen door ziekenhuizen toe te staan. Dat maakt het voor specialisten aantrekkelijk om geld te steken in het eigen ziekenhuis. Omdat daarvoor een Kamermeerderheid nodig is, kan het nog even duren voor het zo ver is. In Medisch Contact spreken Douwe Plantinga en Arjen Hakbijl van PwC de verwachting uit dat winstuitkering in de loop van volgend jaar mogelijk zullen worden.
Mogelijkheden
Maar ook nu al zijn er volgens PwC constructies mogelijk om specialisten te laten participeren, meldt Medisch Contact. Zo kunnen artsen een achtergestelde lening verstrekken, waarbij de rente oploopt als het ziekenhuis de financiële en overige doelstellingen haalt. Rente blijft uit als het ziekenhuis de doelstellingen niet haalt.
Aandeelhouderschap
Al langer wordt gesproken over de voordelen van een systeem waarbij specialisten aandeelhouder zijn van ziekenhuizen. Ook bestuurders verwachten dat een dergelijke eigendomsvorm de spanningen tussen bestuur en specialisten weg zou kunnen nemen. Dit omdat specialisten en bestuur dan samen verantwoordelijk worden voor de kwaliteit, personeelsbeleid, financierbaarheid en risico’s van ziekenhuizen. Onder de huidige Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) is het echter verboden om winst uit te keren aan particuliere aandeelhouders.
Momentum
Eerder deze week pleitten Plantinga en Hakbijl ook al voor het aandeelhouderschap van specialisten. Dat deden ze in het Financieele Dagblad. Ze wijzen op het huidige ‘vredesakkoord’ tussen specialisten en minister Edith Schippers van VWS. “Dat vormt hét momentum voor een debat over zo’n eigendomsstructuur.”