• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Al met al een trieste zaak voor een vakbond, die voor verpleegkundigen qua rechtspositie succesvol moet kunnen opkomen en blijkbaar in “eigen huis” geen “voldragen besluit” kon nemen en daardoor haar imago en financiële “buffer” moest schaden.

    Nu is het tegenwoordig zo dat het hoogste gezag ( ic de ledenraad of elders Raad van Toezicht ) een bestuurder mag ontslaan en daarmee wordt, hoe het juridisch ook afloopt, een ontslag later in de regel niet teruggedraaid. Dat weten bestuurders. Onzorgvuldigheid in deze ontslagprocedures is echter kostbaar en schadelijk voor het imago. Gelukkig is nu ook het zeer onverstandig persbericht van NU’91 in deze kwestie verwijderd van de website .

    Eerder noemde ik in mijn reactie al enkele “wapenfeiten” van deze, mij sympathieke, categoriale vakbond onder de bestuurlijke leiding van Stella Salden. Die lof is blijvend! Hoop dat de ledenraad en haar juridisch adviseur nogmaals in eigen kring reflecteert op deze gebrekkige besluitvorming in deze samenstelling van de ledenraad en het genomen besluit. Het verdient immers geen schoonheidsprijs en hoewel er geen weg terug is, zal echt gepoogd moeten worden herhaling te voorkomen.

    • Gerard Groeneveld

      Graag wil ik reageren op de reactie van Dhr. Koopman.

      Dhr. Koopman lijkt goed ingewijd te zijn in de organisatie van NU’91 gezien zijn reactie.
      Hij geeft aan het triest te vinden dat de Ledenraad geen voldragen besluit heeft kunnen nemen m.b.t. het ontslag van mw. Salden. Hier heeft hij mogelijk een terecht punt.
      De Ledenraad van NU’91 bestaat namelijk uit verzorgenden en verpleegkundigen die naast hun zeer drukke baan uit idealisme om op te komen voor de belangen van haar leden deze taak op zich hebben genomen.Het is een vereniging van leden, door leden en voor leden.
      Dus een gebrek aan totaal besturend vermogen kan misschien worden verweten. Neem hierbij in achting dat op initiatie van mw. Salden de Raad van Toezicht geen onderdeel meer uitmaakt van de organisatie en de verantwoordelijkheden en taken op het bordje van de Ledenraad terecht zijn gekomen. De Ledenraad was nog zoekende hoe hieraan op een zo goed mogelijke wijze invulling te geven.
      Op dezelfde wijze is ook de Ondernemingsraad van het toneel verdwenen wat enige controle op de bestuurder, helaas achteraf constaterend , mogelijk ervoor had kunnen zorgen dat de slechte werksfeer op het bureau eerder gesignaleerd zou zijn.

      De Ledenraad, waar ik destijds zelf onderdeel van uitmaakte, heeft naar eer en geweten en voor zover mogelijk ,zeer zorgvuldig gehandeld.

      Mw. Salden heeft verschillende momenten gehad waarop zij de kritiek vanuit het bureau op haar functioneren heeft kunnen couperen.
      Zo heeft de Ledenraad in een zeer vroeg stadium een aantal open vragen schriftelijk gesteld aan mw. Salden naar aanleiding van de klachten die over haar leiding geven en de gecreëerde angst – en intimidatie cultuur bij de Ledenraad waren binnengekomen.
      Tot op de dag van vandaag is er ondanks herhaaldelijke verzoeken hier geen antwoord op gekomen.
      Tijdens een lunch heb ik haar persoonlijk de vraag gesteld of zij zich herkende in de klachten over angstcultuur en intimidatie. Zij gaf volmondig het antwoord nee. Op dat moment wilde ik haar ondanks de vele signalen haar nog steeds geloven. Daarom adviseerde ik haar om het externe onderzoek zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden en dat de waarheid dan vanzelf naar boven zou komen en zij zich geen zorgen zou hoeven te maken.
      Het onderzoek werd afgewezen vanwege de in de ogen van mw. Salden te dure offerte. Tevens moest het eventuele onderzoek breder worden getrokken naar de cultuur van het bureau.

      In die periode bereikten ons klachten over het functioneren van het bureau door externen en mensen die direct samenwerkten met het bureau.

      De enorme leegloop van personeel, het extreem hoge ziekte verzuim de signalen die veelzijdig waren deden de Ledenraad besluiten om de verantwoording te nemen en het ontslag van mw. Salden kwam ter sprake. Het resultaat is bekend.

      Als laatste wil ik nog een opmerking maken over het moreel kompas van mw. Salden.
      De organisatie NU’91 draait op het lidmaatschapsgeld van de leden. Zoals u ongetwijfeld weet staat deze beroepsgroep niet bekend vanwege haar hoge inkomen. Mw. Salden heeft dit zelf vaak op voortreffelijke wijze verwoord in alle takken van de media.
      De leden betalen hun bijdrage met het idee dat hiermee hun belangen worden behartigd. Het is ronduit stuitend om te zien dat mw. Salden ruim 600.000 euro eiste als schadevergoeding.
      Gelukkig heeft de rechter haar hierop op nette wijze gewezen.