De rechtszaak van de ondernemingsraad (or) van Organon, die zich buitenspel voelt staan bij het door moederbedrijf MSD aangekondigde massaontslag, dient op 2 september. Volgens Irene de Brouwer, de advocate van de or, heeft de Ondernemingskamer ingestemd met een versnelde procedure: “Het is te vergelijken met een kort geding.”
RvC tegen massa-ontslag
De raad van commissarissen van Organon is evenals de or gepasseerd, zegt president-commissaris Paul Brons. Inmiddels heeft de raad zich bij de directie uitgesproken tegen het massaontslag. Volgens de adviseur van de raad van commissarissen, Peter Wakkie, is gehandeld in strijd met de wet.
Onslag wordt aangevochten
De raad van commissarissen spant geen rechtszaak aan. Volgens Irene de Brouwer trekken de or en de raad juridisch samen op. Volgens haar is het massaontslag nog geen voldongen feit: “We gaan ervoor het bedrijf open te houden.” MSD, het concern waartoe Organon behoort, dient volgens de advocate aan te tonen dat er een zorgvuldige afweging van belangen is gemaakt en dient ook aan te geven waarom niet voor alternatieven is gekozen bij het besluit.
Standpunt or
De or zal aan de Ondernemingskamer vragen het besluit terug te draaien. Ook eist de or dat alle activiteiten worden opgeschort om delen van de onderneming af te stoten, bezittingen te verkopen of werkzaamheden te verplaatsen. Er gaan geruchten dat machines gereed zijn gemaakt voor verzending, maar de Brouwer zegt geen bewijs te hebben.
Ontslag in Oss
In Oss worden 2175 medewerkers met ontslag geconfronteerd, omdat MSD daar functies in onderzoek en ontwikkeling wil laten verdwijnen en ook banen wil schrappen bij ondersteunende diensten en productie. (ANP)