De regels voor bijbetaling voor zorg en het eigen risico zijn voor veel mensen moeilijk te doorgronden. Dat concludeert NIVEL na onderzoek.
De helft van de mensen geeft aan vóór een behandeling niet te weten of ze moeten bijbetalen. Volgens NIVEL-onderzoeker Dolf de Boer zijn de regels ‘behoorlijk ondoorzichtig’ geworden. “Het basispakket verandert bijna ieder jaar, daarnaast betalen verzekerden een eigen bijdrage en daar loopt dan ook het eigen risico weer doorheen. In de periode van invoering van het eigen risico in 2008-2009 zie je de onduidelijkheid dan ook toenemen.”
Uitgestelde behandeling
Van de mensen die moesten bijbetalen voor zorg, blijkt het in een derde van de gevallen (30 procent) niet helder waarom ze moeten bijbetalen. En verder blijkt uit het onderzoek dat bij één op de tien verzekerden een behandeling is uitgesteld omdat toestemming van de zorgverzekeraar uitblijft.
Methode
NIVEL betrok 7260 verzekerden bij het onderzoek. De gegevens worden gebruikt om de scores voor kwaliteit en dienstverlening te gebruiken op de website KiesBeter.nl van het RIVM. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen de verzekeraars overigens niet zo groot.