• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Rob Halkes

    Quote van Maurits Mares (Roche)*
    “Maar het probleem waar de zorg zich voor gesteld ziet, is extreem complex, vertelt Wiro Gruisen. “Er is geen blauwdruk voor de oplossing, wel werkzame bestanddelen.” Regiosamenwerking is volgens hem samen experimenteren, bijstellen en leren. “Tijd en geduld zijn daarbij nodig. Dat is een van de belangrijkste lessen van tien jaar vallen en opstaan.”

    Inderdaad, hoe gewikkeld kan het zijn, en erger, hoe meer complex kan het worden, als er in iedere regio verschillende Zorgverzekeraars, met verschillende beleidslijben en uitvoering/ondersteuning daarvan, verschillende projecten voor samenwerking die samenwerking onderling gaan regelen, als een gestructureerd patiëntenpad voor een of meerdere aandoeningen zijn geprotocolleerd, maar vaak niet zo zijn geïmplementeerd dat de patiënt op z’n minst kan weten wat zijn/haar volgende stap moet zijn, of aan zichzelf is overgeleverd om de verschillende fasen te overzien.
    Zeker, dit klinkt niet positief, maar past de ene samenwerking wel bij en met de andere? Let ook op de volgende vragen: als vele bloemen bloeien in de regio over samenwerking, is het dan juist goed of juist niet dat in tijd van ontwikkeling de ene samenwerking ver(der) komt/is dan de andere en hoe voegt zich dat dan samen? En is die samenwerking dan nog wel “open” voor nieuwe samen-samenwerkende ideeën?
    Hoe ingewikkeld kan het zijn/worden om in de gedachte van IZA samen te werken met en tussen zoveel verschillende beroepen/professies, instituten en werkwijzen? Is dan niet de eerste stap om te zorgen voor een patiëntenpad en de betrokkenen, en de stroomlijning daarvan?
    en dan hebben we… het niet eens over de kosten, en beperking van (nog) meer kosten?
    Een eerste inventarisatie van de (kwaliteit en kwantiteit) en de gewenste situatie kunnen een aanzet zijn om doelen te stellen en verschillende perspectieven te gebruiken om de kluwen uiteen te halen en de kern processen voor ontwikkeling van de ontwikkelng te typeren.

    * Zie Maurits Quote in zijn linkedin repost van deze post.