In de eerstelijnszorg gaat relatief weinig mis. Dat constateren onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis UMC St Radboud. Zij bestudeerden vijfduizend patiëntendossiers van onder anderen huisartsen, verloskundigen, tandartsen en logopedisten. Het aantal incidenten dat zich voordeed, was erg klein, lieten de onderzoekers woensdag weten. Zij voerden het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Risico’s en schade
Veel medische handelingen in de eerstelijnszorg brengen weinig risico met zich mee. Toch gaat er wel eens iets mis, onder meer bij het voorschrijven van geneesmiddelen en bij de beoordeling van de ernst van gezondheidsklachten. In de vijfduizend dossiers troffen de wetenschappers twee incidenten aan waarbij sprake was van blijvende, maar niet-levensbedreigende schade. Het aantal incidenten dat tot een ziekenhuisopname leidde, lag onder de 0,7 procent.
Fouten met direct merkbare gevolgen
Daarnaast troffen de onderzoekers in de patiëntendossiers per duizend patiënten acht tot 58 incidenten aan met direct merkbare gevolgen voor de patiënt. Deze incidenten waren meestal organisatorisch van aard en hadden geen gevolgen voor de gezondheid. Zo moest de patiënt door een organisatorische fout opnieuw een bloedonderzoek laten doen, of voor extra controle naar het spreekuur.
‘Eerstelijnszorg veilig’
De onderzoekers vinden de uitkomsten niet verontrustend en noemen de eerstelijnszorg veilig. “Al mogen we natuurlijk niet uitvlakken dat er heel soms wel eens echt iets fout gaat”, aldus een van de onderzoekers. Het UMC bood het rapport woensdag aan minister Ab Klink aan. (ANP)