Hoe meer geld mensen verdienen, hoe vaker ze naar de tandarts gaan. Bij de hoogste inkomens heeft negen op de tien mensen vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Bij de laagste inkomens is dat 70 procent. Rijken gaan ook vaker naar de mondhygiënist.
Dat rijken meer naar de tandarts en de mondhygiënist gaan, lijkt te maken te hebben met de basisverzekering. Volwassenen moeten hun bezoek in principe zelf betalen. Bij kinderen, die de afspraak vergoed krijgen, is er geen verschil tussen arm en rijk. Bij andere vormen van zorg is het precies omgekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Mensen met een lager inkomen gaan vaker naar huisarts, specialist of psycholoog.
Gemiddeld zijn acht op de tien Nederlanders vorig jaar minstens één keer bij een tandarts geweest: 80 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen. Ze gingen gemiddeld drie keer. Vrijwel alle kinderen gaan. Na de twintigste verjaardag gaat vier op de vijf mensen nog. Van de bejaarden bezoekt ongeveer de helft nog de tandarts. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen in die groep een kunstgebit hebben.
Goedkoper
Volgens het CBS telt Nederland ruim 10.000 tandartsen en enkele honderden orthodontisten. Tandartsen- en orthodontistenorganisatie KNMT wijst erop dat mensen goedkoper uit zijn door een keer per jaar op controle te gaan dan de problemen op te sparen, waarna ingrijpende behandelingen nodig zijn. “Mensen zouden meer op het belang van controles gewezen moeten worden. Ook als een huisarts bij een patiënt ziet dat er iets mis is met het gebit zou die moeten zeggen, ga eens naar de tandarts”, stelt een woordvoerder van de tandartsenkoepel.
Dat rijke mensen vaker naar de tandarts gaan dan armen is volgens hem al heel lang zo. “Dat is geen nieuwe trend. Dat had je ook al toen het ziekenfonds nog bestond.” (ANP)