Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaart Ziekenhuis en directeur Roel Coutinho van het RIVM betichten elkaar over en weer van het aanwakkeren van de angst voor de Mexicaanse griep. Erbudak en Coutinho deden hun uitspraken gisteravond in het TV-programma Knevel en Van den Brink.
Grieppoli
Inzet van de discussie was de grieppoli die het Slotervaart Ziekenhuis vorige week heeft geopend. Volgens Erbudak bezoeken dagelijks zo’n vijftig mensen de kliniek. Circa tien procent hiervan heeft daadwerkelijk Mexicaanse griep.
Verschillende instanties, waaronder het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), vinden dat de grieppoli het landelijke beleid rond de aanpak van de Mexicaanse griep doorkruist. Om een mogelijke run op tweedelijnsvoorzieningen te voorkomen zijn het de huisartsen die in eerste instantie moeten beoordelen of er sprake is van besmetting. Een grieppoli zou bovendien de kans op uitbreiding van de epidemie vergroten, dat er een run op ziekenhuizen ontstaat, doordat besmette patiënten het virus meenemen naar de wachtkamer.
Nieuwe ziekte
Volgens Erbudak is de grieppoli juist een antwoord op de slechte voorlichting van het RIVM en het ministerie van VWS. “Coutinho en Klink hebben een nieuwe ziekte geïntroduceerd, namelijk angst voor de Mexicaanse griep”, aldus Erbudak in Knevel en van den Brink. “Eerst zou een groot deel van de bevolking ziek worden en moesten er noodscenario’s en een algehele inenting komen, maar ergens is er blijkbaar een economische afweging gemaakt.” Dit heeft er volgens Erbudak toe geleid dat mensen bang zijn gemaakt zonder dat er adequate zorg is. “Sommige van onze patiënten kunnen niet bij hun huisarts terecht”, stelt Erbudak. “Die krijgen te horen: blijft u alstublieft thuis, maar de dokter komt ook niet op huisbezoek.”
Financiële motieven
Coutinho noemt de uitspraken van het Erbudak “onzin”. Volgens hem is het juist het Slotervaart dat met de grieppoli de angst voor de ziekte aanwakkert. Erbudak ontkende in Knevel en Van den Brink dat financiële motieven een rol hebben gespeeld bij het opzetten van de grieppoli. Wel liet ze weten er vanuit te gaan dat zorgverzekeraars een bezoek aan de poli gewoon vergoeden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) liet vorige week weten dit niet te willen doen.