Rotterdam gaat 35.000 ouderen die zich niet meer zelf kunnen redden en kwetsbare jongeren helpen. Samen met de landelijke overheid en Achmea gaat de gemeente ervoor zorgen dat zij beter hun weg kunnen vinden in de hulpverlening. De betrokken partijen maken daarover woensdag afspraken.
Jungle van hulpverleners
Het project heeft een looptijd van vier jaar. In de afgelopen jaren hielp PvdA-wethouder Jantine Kriens 2.900 dak- en thuislozen hun leven weer op de rails te krijgen met een woning en een baan. Naar dat voorbeeld wil de stad nu andere kwetsbare groepen, waartoe ook lichtverstandelijke gehandicapten en gedetineerden met een korte straf worden gerekend, helpen. Volgens Kriens worden deze mensen nu niet goed geholpen en “verzuipen ze in de jungle van hulpverleners”. De wethouder zegt op de site van RTV Rijnmond dat hulpverleners zich nu veelal op één probleem richten, terwijl een bredere aanpak gewenst is.
Persoonlijke benadering
Kwetsbare mensen gaan er flink op vooruit als ze persoonlijk worden benaderd, is de filosofie van het project. Door een begeleidingsplan met zorg, woonruimte en een baan doen ze weer mee in de maatschappij. Overlast en criminaliteit zouden daardoor afnemen.
Groep kwetsbaren
Rotterdam telt bijna 600.000 inwoners. De groep van 35.000 kwetsbaren bij wie aan de voordeur wordt gebeld, beslaat dus ruim 5 procent van de inwoners. Rotterdam telt 17.000 65-plussers die zich niet al te best kunnen redden en 11.000 overbelaste jongeren (van de 34.000 op de regionale opleidingencentra). Verder zijn er 5.000 gehandicapten, 2.203 kortgedetineerden en 1.000 dak- en thuisloze jongeren. In het project werkt Rotterdam samen met de ministeries van VWS en Justitie, Achmea Zorg en Achmea Zorgkantoren. (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.