De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) spreekt zich uit tegen overheidssteun voor het noodlijdende Orbis Medisch Centrum in Sittard. Volgens de RVZ is de continuïteit van zorg bij een eventueel faillissement niet in gevaar.
Olie smeren
Orbis wil op korte termijn met de belangrijkste stakeholders rond de tafel om te spreken over de financiële situatie van het concern. De beoogde deelnemers van de conferentie zijn de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Zorg Innovatie Forum, ABN-AMRO, Fortis, CZ en Uvit.
In een door de SP aangevraagd spoeddebat heeft minister Klink toegezegd zich in te spannen om de partijen te helpen een vergelijk te bereiken. Klink benadrukte dat zijn toezegging “olie te smeren” niet hoeft te betekenen dat hij zelf in Sittard aan tafel komt zitten, laat staan dat hij met geld over de brug komt, zoals vorig jaar bij de redding van de IJsselmeer ziekenhuizen.
Garantiestelling
Volgens de RVZ komt deze opstelling overeen met het recente advies van de RVZ over steunverlening aan noodlijdende ziekenhuizen. De RVZ betoogt in dit advies dat de overheid niet moet bijspringen, tenzij onmisbare zorgfuncties in het geding zijn. Dit is volgens de RVZ bij Orbis niet het geval. “Heeft Orbis zorgfuncties die bescherming verdienen en die in de regio in gevaar komen?”, vraagt de RVZ zich af. “Nee. Verder liggen binnen een straal van zestig kilometer twee andere Nederlandse ziekenhuizen (Maastricht en Heerlen), een Belgisch (Genk) en een Duits (Aachen).”
Orbis heeft overigens tot op heden geen steun gevraagd aan de overheid. Dit neemt niet weg dat Orbis hoopt een garantstelling van de gemeente als achtervang voor de 20 miljoen euro die het sociaal plan gaat kosten, dat het concern met de vakbonden heeft afgesproken.
Sluipende rolverwisseling
Met een verwijzing naar de ervaringen rond de IJsselmeer ziekenhuizen, waarschuwt de RVZ voor een geleidelijk groeiende betrokkenheid van de minister. “VWS begon als regisseur van het hulpverleningsproces [rond de IJsselmeerziekenhuizen-red.], maar werd van lieverlee partij in de onderhandelingen”, aldus de RVZ. Mede door de sluipende rolverwisseling hebben de IJsselmeer ziekenhuizen volgens de RVZ op onterechte gronden overheidssteun gekregen. “Er waren verder steekhoudende argumenten om de ziekenhuizen met publieke middelen overeind te houden”, aldus de RVZ. “Het argument dat het bij de IJsselmeerziekenhuizen om een systeemziekenhuis ging, was een typisch gelegenheidsargument.”