Ziekenhuis De Sionsberg stopt op 1 augustus met het verlenen van geboortezorg in Dokkum. De verantwoordelijkheid voor een alternatief ligt wat de raad van bestuur betreft bij zorgverzekeraar De Friesland. Dit schrijft interim-bestuursvoorzitter Johan Wagenaar van De Sionsberg.
Het besluit om de geboortezorg te staken is volgens Wagenaar de logische uitkomst van het mislukte overleg over de toekomst van de geboortezorg in Noordoost Friesland van 7 mei. Bij deze gelegenheid wilde het ziekenhuis vier scenario’s voor de toekomstige geboortezorg doorspreken. Hieronder het voorkeursscenario van het ziekenhuis en de medische staf, dat voorzag in een geïntegreerd eerste en tweedelijns geboortecentrum.
Stoppen
“Van handhaven van tweedelijns geboortezorg in De Sionsberg, in welke vorm dan ook, willen de IGZ en De Friesland niets weten”, stelt Wagenaar. “Dan rest dus niets anders dan te besluiten te stoppen, ook al wordt dat het bestuur van De Sionsberg niet door iedereen in dank afgenomen.”
Goeder trouw
Wagenaar weerspreekt dat De Sionsberg zich bij de planvorming rond de geboortezorg niet aan eerdere afspraken gehouden zou hebben, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgelopen weekeinde beweerde. Volgens Wagenaar heeft De Sionsberg “te goeder trouw” vier toekomstscenario’s opgesteld vóór de afgesproken deadline van 1 mei. Daarbij is in lijn met het eerdere zorgbeleidsplan gekeken naar zowel de medische en financiële kant van de zaak als naar het draagvlak bij de verschillende stakeholders. Dat het ziekenhuis daarbij alleen geacht werd te kijken naar een eerstelijns geboortecentrum is volgens Wagenaar een onjuiste voorstelling van zaken. Een dergelijk eerstelijns centrum is door het ziekenhuis onderzocht, maar uit veiligheidsoverwegingen verworpen, zo stelt Wagenaar.
Onverantwoord
Uit de brief komt naar voren dat Wagenaar zich gestoord heeft aan de manier waarop de IGZ en De Friesland de publiciteit hebben gezocht. Volgens Wagenaar hebben de IGZ en De Friesland ten onrechte de indruk gewekt dat De Sionsberg “alles bij het oude” wil houden. In dit verband wijst Wagenaar op de voorgenomen fusie met het grotere ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Ook hekelt Wagenaar de manier waarop de professionals in Dokkum de maat wordt genomen. “In toenemende mate krijgen professionals het gevoel meer dan kritisch te worden gevolgd”, stelt Wagenaar. “Iedere, ook reguliere complicatie, dreigt dan als bewijs te dienen dat de zorg in Dokkum onverantwoord is.”
Taakgroep
Een taakgroep onder onafhankelijk voorzitterschap buigt zich de komende weken over de verdere beëindiging van de geboortezorg in Dokkum. Hoewel De Sionsberg zegt te willen meewerken aan een ordentelijke overdracht, ligt de primaire verantwoordelijkheid voor de operatie gelet op de zorgplicht bij zorgverzekeraar De Friesland, zo vindt Wagenaar.