Patiëntenorganisaties noemen het besluit van het Scheper Ziekenhuis in Emmen om definitief te stoppen met maagoperaties verstandig. Het ziekenhuis sluit de afdeling met ingang van 1 januari 2011.
Kwaliteit
“Kennelijk vonden ze zelf dat de kwaliteit niet goed genoeg kon worden gegarandeerd”, zegt woordvoerster Marjolein de Booys van de NPCF. “Het gaat om heel complexe ingrepen. Het ziekenhuis had zich eerder moeten afvragen of er genoeg expertise in huis was.”
Zorgbelang Drenthe, de provinciale koepel van patiëntenorganisaties, reageert in dezelfde lijn. “Als je twijfelt aan de kwaliteit die je kunt bieden, dan kun je het beter niet doen”, zegt woordvoerder Sven Romkes. Maar de Drentse koepel maakt zich ook zorgen. “Nergens in Nederland is zo veel ernstig overgewicht als in Groningen en Drenthe”, zegt Romkes.
Sterfgevallen
Maagband- of maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht en bij wie een dieet niet meer helpt. Vanaf 2006 zijn enkele honderden van deze patiënten in Emmen geopereerd. Het ziekenhuis schortte de operaties vorig jaar oktober op na zeven sterfgevallen van patiënten die onder behandeling waren van chirurg Nick Reijnen.
Medische fouten
Uit een extern onderzoek bleek dat de chirurg tijdens de operaties fouten had gemaakt. Zo bleek dat nietjes voor hechtingen niet goed waren aangebracht en dat er relatief veel gevallen van ‘naadlekkage’ waren. Ook de nazorg voor de patiënten was niet goed. Nick Reijnen is ontslagen en het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek naar hem begonnen.
Schadeclaims
Tegen het ziekenhuis zijn enkele tientallen schadeclaims ingediend, waarvan letselschadespecialist Pals Groep er twintig in behandeling heeft. Volgens Bert Heida van de Pals Groep heeft het ziekenhuis inmiddels in twee zaken aansprakelijkheid erkend: in één geval kwam een man te overlijden, in het tweede geval is er sprake van blijvende arbeidsongeschiktheid. Volgens hem heeft het ziekenhuis ook in een derde zaak, die bij een andere letselschadeadvocaat loopt, toegezegd te betalen. Ook daarbij is sprake van overlijden.
Slechte dossiervorming
Heida zegt dat de onderhandelingen met de verzekeraar van het Emmer ziekenhuis moeizaam verlopen, onder meer door de slechte dossiervorming “Operatieverslagen zijn niet goed geformuleerd of ontbreken zelfs. Dat maakt het lastig om te bewijzen dat dingen verkeerd zijn gegaan.” In veel gevallen zal daarom een deskundigenoordeel worden aangevraagd, verwacht hij. “In het uiterste geval gaan we procederen.”
Hoogte schadeclaims
De hoogte van de schadeclaims varieert van enkele duizenden euro’s tot, in een enkel geval, een ton. Het Scheper Ziekenhuis wil niets zeggen over de schadeclaims.
Inlichten patiënten
Het ziekenhuis stuurde dinsdag een brief aan de circa tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie, maar ook aan reeds overleden patiënten. Daarvoor heeft het ziekenhuis zijn excuses aangeboden in het Dagblad van het Noorden.
De patiënten van het Emmer ziekenhuis worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in het land. Het Scheper Ziekenhuis bemiddelt daarbij. (ANP)