Patiënten kunnen sneller en efficiënter geholpen worden als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat stelt technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente in een artikel dat komende maand verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Triage
Verpleegkundigen die daar een speciale opleiding hebben gevolgd, bepalen nu al aan de hand van een protocol welke patiënten op de spoedeisende hulp het eerst geholpen moeten worden. Dit systeem (triage) moet voorkomen dat mensen lang op een arts moeten wachten.
Kwaliteit van zorg
Rosmulder stelt na onderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vast dat verpleegkundigen meer taken van de arts kunnen overnemen zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Het gaat dan om het aanvragen van diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek of een hartfilmpje.
Controle door artsen
Tijdens Rosmulders onderzoek controleerden artsen achteraf of de verpleegkundige de juiste onderzoeken had aangevraagd. Dat bleek in 93 procent van de gevallen zo te zijn. In totaal zijn ruim zevenhonderd patiënten opgevangen volgens de nieuwe methode, die ook wel advanced triage wordt genoemd.
Afname wachttijd
De wachttijd op de spoedeisende hulp nam door de nieuwe werkwijze met gemiddeld veertien procent af. Niet alleen de verpleegkundigen, maar ook de artsen en afdelingsmanagers die aan het onderzoek meewerkten, waren enthousiast. Rosmulder pleit daarom voor bredere invoering van de methode. (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.