Van zo’n 5,6 miljoen Nederlanders is bekend of ze na hun dood hun organen al dan niet willen doneren. Maar dat moeten er nog meer worden, vinden de organisaties achter de orgaandonatiecampagne JaofNee. Met een nieuwe campagne, waarbij ze olympische sporters inzetten, willen ze mensen motiveren om zich te laten registreren.
Uit onderzoek blijkt volgens de organisaties dat 2,5 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders positief staan tegenover orgaandonatie. Die mensen willen ze ook over de streep trekken. In de nieuwe campagne laten olympische sporters zien dat ze, tussen hun voorbereidingen voor de Spelen door, de tijd hebben om hun keuze te laten registreren. Als zelfs zij er tijd voor hebben, heeft volgens de organisaties achter JaofNee iedereen dat.
Wachtlijsten
Momenteel staan ruim 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. In 2011 zijn 140 mensen gestorven voor wie een donororgaan niet op tijd kwam. Minder dan 1 op de 10.000 geregistreerde donors overlijdt onder de juiste omstandigheden om donor te kunnen zijn. Daarom zijn zo veel registraties nodig.
“Eigenlijk moet je op een intensivecareafdeling overlijden om je organen te kunnen doneren. Vanaf het moment dat je doodgaat, krijgen je organen geen zuurstofrijk bloed meer. Op een ic kunnen ze ervoor zorgen dat je organen niet meteen stuk gaan na je dood”, aldus een woordvoerster van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die in het ziekenhuis overlijden als gevolg van een verkeersongeval, een hersenbloeding of een hartaanval.
De gemiddelde wachttijd voor een nier is nu 4,5 jaar en voor andere organen 1 jaar.