De eigendomsconstructie rond het Slotervaartziekenhuis biedt de geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak de ruimte om de touwtjes weer in handen te nemen. Dat meldt de NOS op basis van een analyse van de statuten van houdstermaatschappij Jeemer BV.
Jeemer BV is meerderheidsaandeelhouder van Meromi BV, de houdstermaatschappij die weer is eigenaar is van het Slotervaartziekenhuis. De NOS meldt dat Erbudak 49 procent van de aandelen in Jeemer BV heeft, maar de statuten geven haar tevens het eerste recht van aankoop van de aandelen van haar overleden zakenpartner Jan Schram. Schram, die in december overleed, had 51 procent van de aandelen in Jeemer in bezit.
Terugdraaien
Wie de meerderheid van de aandelen van Meromi bezit, kan de feitelijke gang van zaken binnen het ziekenhuis in hoge mate bepalen. Zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur zijn verantwoordingsplichtig aan Meromi. Theoretisch kan Erbudak met een meerderheidsbelang in Meromi haar schorsing terugdraaien en opnieuw als bestuursvoorzitter aan de slag gaan.
Anderhalve ton
Volgens de NOS is het financieel geen probleem voor Erbudak om Schrams aandelen te kopen. Bedrijfsjuristen laten de NOS weten dat een bedrag van anderhalve ton al genoeg zou zijn. Toch ligt de zaak van governance-oogpunt niet zo eenduidig. Bestuurlijke schorsingen en benoemingen zijn primair een zaak van de raad van commissarissen. Als de raad van commissarissen voet bij stuk houdt, kan alleen ontslag en het aanstellen van nieuwe toezichthouders uitkomst bieden.
Vervlechting
Een dergelijke gang van zaken staat op gespannen voet met de governance-code die veronderstelt dat toezichthouders hun werk met een ruime mate van onafhankelijkheid moeten kunnen doen. Bovendien zou er een nog nauwere vervlechting ontstaan tussen aandeelhouder, toezichthouders en bestuur dan nu al het geval is in het Slotervaart.
Solistisch
Daarbij komt dat Erbudaks positie geïsoleerd is. Naast de raad van commissarissen en de andere aandeelhouders –in casu de erfgenamen van Schram- hebben ook medebestuurders Dees Brandjes en Jos Beijnen afstand genomen van het solistische optreden van Erbudak. Als gevolg hiervan liepen de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea spaak, zo wordt het ziekenhuispersoneel in een intern schrijven voorgehouden, en heeft het ziekenhuis vooralsnog geen contract voor 2013. Erbudak zelf geeft vooralsnog geen commentaar, aldus de NOS.