De stapeling van zorgkosten heeft tot gevolg dat ouderen met een laag inkomen zorg gaan mijden. Om die reden pleit Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, voor een begrenzing aan de stapeling aan eigen bijdragen voor allerlei vormen van zorg.
Mensen worden geconfronteerd met een steeds hoger eigen risico en een eigen bijdrage vanuit allerlei wettelijke regelingen. Volgens Vanderkaa leidt deze stapeling van zorgkosten ertoe mensen met een klein pensioen of zelfs helemaal geen pensioen zorg gaan mijden. “Mensen durven niet meer naar de huisarts, want je gaat ernaartoe en krijgt vervolgens een recept van de apotheek met een eigen bijdrage en die medicijnen kun je niet betalen.”
Hierdoor gaan mensen niet meer naar de huisarts of andere zorgverleners, en komt de kwaliteit van leven onder druk te staan. “Ze wachten langer met zorg inroepen waardoor de klachten toenemen”, aldus Vanderkaa. Als gevolg hiervan worden de kosten voor zorg juist hoger. Volgens haar ligt de poplossing in een integrale aanpak van de zorgkosten, zodat er maatregelen genomen kunnen worden en kwetsbare groepen mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zij ziet wel wat in een maximum aan de stapeling van eigen bijdragen én in een lager eigen risico.