Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder 8000 mensen. Van hen kregen er 1061 zorg of ondersteuning thuis. Soms van de thuiszorg of wijkverpleging, soms van een naaste mantelzorger.
Ongeveer 39 procent van deze mensen zag de zorg en ondersteuning die ze kregen stil vallen of verminderen tijdens de coronacrisis. En hoewel de coronacrisis enigszins op zijn retour lijkt, komt de zorg thuis maar mondjesmaat op gang. Een vijfde van de mensen die minder zorg ontving, krijgt dat nu weer wel. Nog eens 12 procent verwacht dit binnenkort. Maar liefst 69 procent heeft de zorg en ondersteuning nog niet op het oude niveau.
Zorgen over gebrek aan hulp
Het grootste deel hiervan ontvangt nog helemaal geen zorg. Ze missen wondverzorging, huishoudelijke hulp, hulp bij wassen en aankleden, geestelijke hulp, stomazorg en hulp bij de inname van medicijnen. Een ruime meerderheid maakt zich zorgen over het gebrek aan hulp.
Een aanzienlijk deel (39 procent) van de groep die geen zorg meer kreeg, heeft daar zelf voor gekozen. Nog eens een kwart besloot dit samen met de zorgorganisatie.
Ook mantelzorg loopt flink achter door de coronacrisis. Bij 78 procent van de respondenten is de mantelzorg nog niet op het oude niveau. De mensen die dit betreft maken zich veel zorgen over hoe lang dit vol te houden is. De meeste mensen die van mantelzorg verstoken blijft, heeft wel digitaal of telefonisch contact met de mantelzorgers.
TinaVriens
Heel bijzonder artikel. Ik heb privé genoeg bekenden in de thuiszorg werken en die werkten knetterhard door ondanks dat voor hen heel laat pas de beschermingsmiddelen etc. beschikbaar kwamen. Mantelzorg hetzelfde. Ouderen hebben zorg en aandacht nodig en door eerdere bezuinigingen en dwang vanuit de overheid zich te wenden tot mantelzorg is die – zij het aangepast – ook gewoon daar waar kon geleverd. Mensen hebben immers zorg en aandacht nodig. We laten anderen niet verpieteren. De overheid had enkel aandacht voor ziekenhuiszorg, maar verdere zorg is er ook en ging gewoon door.