• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. elevisser

    Hebben zorgverzekeraars nog een rol mbt het inkopen en contracteren van huisartsenzorg?
    Moeten de zorgverzekeraars de declaraties niet controleren op rechtmatigheid?

  2. Guus Povel

    Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook hier. Terecht staat hier de vraag centraal of het winstoogmerk past in de zorg. Het doel van ons zorgstelsel is het betaalbaar en toegankelijk houden van kwalitatieve zorg. Een goed rendement van een zorgorganisatie behoort daarom ten goede te komen aan die zorg, door het waarborgen van continuïteit, innovaties en het kan leiden tot lagere tarieven.
    De weg hier naar toe loopt niet langs (nog) meer toezicht. Bij voorkeur laten we uitsluitend zorgorganisaties toe die qua juridische structuur het behoud van het rendement binnen de zorg waarborgen. Hier ligt een taak voor zorgverzekeraars, zij kunnen in inkoopvoorwaarden opnemen waaraan zorgorganisatie die zij contracteren moeten voldoen. Dat daarvoor enige lef nodig is klopt. Dat geldt voor het stellen van voorwaarden aan nieuwe toetreders maar meer nog bij monitoren van bestaande relaties. Zo is bij een aantal laboratoria gaandeweg de stichtingsvorm gewijzigd in een vennootschap. De aandeelhouder(s) willen rendement voor het risico dat zij lopen over hun investering, dat rendement is per definitie verloren voor de zorg.
    Welke rechtsvorm een zorgaanbieder ook heeft, de huidige ontwikkelingen vragen om transparantie over de financiën. Zorgverzekeraars kunnen daarop handelen, in de inkoopcontracten is vaak al vastgelegd dat zorgaanbieders hun jaarrekening tijdig aan de verzekeraar aanbieden.
    Het ontbreken van transparantie moet gevolgen kunnen hebben voor de afspraken met de zorgverzekeraar met in het uiterste geval het besluit om niet te contracteren. Dat is een lastige in relatie tot de zorgplicht, meer toezicht lost dat in ieder geval niet op.