Het elektronisch medicatiedossier (EMD) functioneert voldoende om verder te worden ingevoerd. Dat concludeert minister Klink van Volksgezondheid op basis van onderzoek van de Plexus Medical Group.Met het EMD kunnen zorgaanbieders medicatiegegevens van patiënten met elkaar uitwisselen. Als zodanig is het EMD een essentieel onderdeel van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De onderzoekers concluderen op basis van de ervaringen in drie regio’s dat het EMD is technisch en functioneel toepasbaar in de praktijk is. Daarmee is de verdere uitrol van het EMD wat Klink betreft uitvoerbaar.
Problemen
Toch constateren de onderzoekers ook problemen, zo blijkt uit verslaggeving van Mednet. Zorgverleners hebben moeite met het bewaren van overzicht: er is te veel informatie. Daarnaast treden er problemen op bij gebruik in huisartsenposten. De medicatieregels van de verschillende apotheekdossiers in het HAP-systeem worden niet integraal getoond, wat het voor de huisarts onwerkbaar maakt. Volgens Plexus is de oplossing van het probleem inmiddels met de leverancier van het HAP-systeem afgestemd.
Ook krijgen zorgaanbieders geen melding als patiënten bezwaar hebben aangetekend tegen het delen van hun gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Zorgverleners zijn er daardoor niet zeker van of het dossier dat zij voor zich zien volledig is. De onderzoekers adviseren het ministerie van VWS en de koepels om duidelijkheid hoe met dit probleem om te gaan.