• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

 1. Peter Koopman

  Verpleegkundigen zijn schaars en aantal vacatures enorm hoog! De werklast ( ervaren als: werkdruk ) is ontoelaatbaar hoog! Maar ook het verzuim is hoog en de uitstroom niet beperkt! De loon- en daarmee samenhangende pensioenkloof ( 9% ) moet gerepareerd worden voordat de indexering via OVA etc. wordt toegepast ( branche CAO’s ). Nog beter is, de concurrentie tussen de Zorgbranches te richten op betreffende doelgroep binnen de zorg en de aan te bieden functie-inhoud ipv op arbeidsvoorwaarden ( nationale ZorgCAO ipv Branche cao’s ). De CAO UMC ( FNU ) leent zich het best als spiegelCAO voor een nationaal akkoord. Start: net als voor medisch specialisten zouden enkele sector pagina’s tekst en specifieke loonschalen in de huidige Branche CAO’s opgenomen kunnen worden. Alternatief: volume zorgaanbod drastisch verlagen! Er is thans geen implementatieklimaat voor IZA beleid. First things first !

  • Olaf Wijman

   Helemaal eens met ‘Er is thans geen implementatieklimaat voor IZA beleid. First things first!’

 2. Binjamin Heyl

  Wat we vooral niet moeten blijven doen is het volgende: Geen doorlopende bijscholing op hoog niveau mogelijk maken; vooral ook blijven eisen dat er volkomen onzinnig geregistreerd wordt; vooral ook geen medezeggenschap verlenen met de daarbij behorende medebeslissingsbevoegdheid; en blijven roepen dat voor dit soort mensen een roepingensalaris ruim voldoende is. En doorgroei mogelijkheden vooral beperkt houden. Met andere woorden een beleid dat al decennia gevoerd wordt gewoon blijven voortzetten. Het kan nog steeds. Beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn toch niet in staat om gezamenlijk alleszins redelijke eisen te formuleren en af te dwingen. Zij zijn wel degelijk mede verantwoordelijk voor de huidige situatie.

  • Olaf Wijman

   Van de @V&VN moet je het al helemaal niet hebben!

 3. Jorrit Stroosma

  En vergeet niet dat de beleidsmakers weten dat mensen die werken in de zorg chantabel zijn. Want de zorg aan mensen staat op nummer 1 en de rest is bijzaak, belangrijke bijzaak, maar je bent er door te chanteren.