Op achttien plaatsen in Nederland is maandag begonnen met de vaccinatie van meisjes tegen baarmoederhalskanker. Er zijn voor de zogenoemde inhaalcampagne ruim 380.000 meisjes uitgenodigd die dit jaar dertien tot en met zestien jaar worden. Bij de GGD kunnen ze de drie prikken binnen een half jaar halen die nodig zijn om zich tegen de ziekte te beschermen.
Twaalfjarigen
Vanaf september krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen deze ziekte op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiënten overlijden.
Rijksvaccinatieprogramma
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) besloot vorig jaar om inenting tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat het vaccin gratis is.
Uitstrijkje
Het gebruikte vaccin beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor zeventig procent van de ziektegevallen. Omdat dit geen volledige zekerheid biedt, wordt benadrukt dat vrouwen ook moeten blijven meedoen aan het bevolkingsonderzoek, het zogeheten uitstrijkje.
Kritiek
Kritische artsen stelden vorig jaar dat de vaccinatie van twaalfjarigen niet zinvol is. Het vaccin zou nooit zijn getest bij deze leeftijdsgroep. Ook is volgens de critici nog niet duidelijk hoe effectief het vaccin is, hoe lang het werkt en wat de bijwerkingen zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat zeker 75 procent van de meisjes zich laat inenten. (ANP)