Ouderen die het de hele avond, nacht en een deel van de ochtend moeten doen met één glaasje water, de technische dienst die wordt ingezet voor nachtdiensten in een verpleeghuis of bewoners die worden achtergelaten bij een 17-jarige verzorger zonder opleiding.
Misstanden
Het is een greep uit de meldingen die Abvakabo FNV binnenkreeg van personeel in de ouderenzorg en die zijn verzameld in het Zwartboek Onverantwoorde Zorg. Dat zwartboek werd donderdag overhandigd aan de vaste Kamercommissie van VWS.
Tekort aan personeel
Abvakabo FNV kreeg ruim 500 meldingen binnen. De meesten gingen over een tekort aan zorgpersoneel. Bij ziekte wordt er vaak geen vervanging geregeld. De verhouding tussen vaste en flexibele krachten die de afdeling en de bewoners niet kennen, is ook vaak zoek, zo blijkt uit de meldingen. Andere opvallende bevindingen zijn ondermeer dat 32 procent van het personeel zijn familie niet in de eigen zorginstelling zou laten wonen of behandelen. De helft van de respondenten zegt dat er te weinig personeel op de eigen afdeling is. Zes van de tien medewerkers merken op dat er medicijnen worden verstrekt door niet gekwalificeerd personeel. Bijna acht van de tien medewerkers stelt dat de zorg niet altijd voldoet aan de hygiëne-eisen. En zes van de tien stelt dat mantelzorgers noodgedwongen zorg over moeten nemen.
Toezicht inspectie
De vakbond biedt donderdag een aantal aanbevelingen aan aan de vaste Kamercommissie van VWS. Zo moet er door de Inspectie Gezondheidszorg toegezien worden op een minimale bezetting, moet er meer geïnvesteerd worden in opleiding en bijscholing van personeel, moeten er minder flexibele krachten ingezet worden en moet ziekteverzuim altijd opgevangen worden. Ook pleit Abvakabo FNV voor een onafhankelijk meldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg waar werknemers misstanden kunnen melden. (ANP)