• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Arne van Oranje

  Leuke weerballon die 2,25 miljard, gaat er never nooit niet komen. Onderwijs vroeg om 1,4 miljard om de boel weer recht te trekken, er kwam 450 miljoen om wat pleisters te plakken.
  Maar het is ook weer verkiezingstijd, nog een halfjaar tot de verkiezingen op 17 maart dus er gaat veel gevraagd en beloofd worden. Velen, ook in de zorg en onderwijs, zullen weer stemmen op vvd, d66, cda en pvda vanwege de mooie praatjes en beloftes. Die in de coalitie vorming weer in de prullenbak gegooid worden.

 2. Peter Koopman

  Het containerbegrip “zorgpersoneel” betreft een (te) breed palet van beroepen en functies om specifieke maatregelen tegen het huidig tekort te onderbouwen. Laten we beginnen met de term “zorg” ( VWS boekhoudkundig begrip ) te verlaten. En kijken naar wie het primair proces in de individuele professionele zorg voor gezondheid dragen: verzorgenden IG, artsen ( inclusief hun specialisten) en verpleegkundigen ( inclusief hun specialisten ) en ondersteunende paramedische beroepen. De gezondheidszorg “draait” primair op hun “papieren” ( vakbekwaamheid ). Voor anderen zijn ook buiten de “zorg” spiegel cao’s beschikbaar ( schoonmaak, horeca, installatietechniek enz.). Dat wil niet zeggen dat deze niet-zorgers onbelangrijk zijn en gemist kunnen worden. Maar het gaat hier om specifieke arbeidsmarkt problematiek. Stop met containerbegrippen. Een zeer goede en wijze oud-collega van mij: “ om een olifant te eten, moet je deze eerst in kleine stukken delen”!

 3. Peter Koopman

  Het containerbegrip “zorgpersoneel” betreft een (te) breed palet van beroepen en functies om specifieke maatregelen tegen het huidig tekort te onderbouwen. Laten we beginnen met de term “zorg” ( VWS boekhoudkundig begrip ) te verlaten. En kijken naar wie het primair proces in de individuele professionele zorg voor gezondheid dragen: verzorgenden IG, artsen ( inclusief hun specialisten) en verpleegkundigen ( inclusief hun specialisten ) en ondersteunende paramedische beroepen. De gezondheidszorg “draait” primair op hun “papieren” ( vakbekwaamheid ). Voor anderen zijn ook buiten de “zorg” spiegel cao’s beschikbaar ( schoonmaak, horeca, installatietechniek enz.). Dat wil niet zeggen dat deze niet-zorgers onbelangrijk zijn en gemist kunnen worden. Maar het gaat hier om specifieke arbeidsmarkt problematiek.