De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet de praktijken van Quress in Leiden onderzoeken. Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. Hij vindt dat er geen enkele wetenschappelijke basis bestaat voor de bewering van de kliniek dat zij kankercellen kunnen bestrijden met radiogolven (Cytotron). Op de site van Quress staat dat de organisatie niet pretendeert kanker te kunnen genezen.
Kwakzalverij
Enkele artsen van het Nederlands Kanker Instituut hebben de behandeling van Quress bestempeld als ‘ongewenste speculatie’ en ‘gevaarlijke kwakzalverij’, aldus de SP. Volgens Van Gerven ondersteunt slechts ‘pseudowetenschappelijk onderzoek uit India’ de behandeling. Daarnaast zou Quress patiënten adviseren reguliere medicatie te stoppen.
Kwaliteit van leven
Quress schrijft zelf over de behandeling: “Bij kanker wordt de behandeling van de Cytotron alleen palliatief ingezet met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Bij een gedeelte van de patiënten stopt de tumorgroei tijdelijk of wordt deze vertraagd. De behandeling is veilig. Quress wijst er op dat de behandelmethode niet algemeen aanvaard is”.
Vergoeding zorgverzekering
Het Kamerlid vindt dat Quress misbruik maakt van de situatie van terminale patiënten. Voor 15.000 euro kunnen zij een behandeling ondergaan, maar dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering. “Bij Quress wordt oncologisch onderzoek gedaan door een oogarts en een basisarts. Dat is onaanvaardbaar bij de behandeling van kanker.” Van Gerven wil dat dit niet langer mogelijk is in Nederland.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.