Het aanvragen van AWBZ-zorg moet en kan simpeler. Om dat te bereiken zijn maatregelen in gang gezet. Dat heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) woensdag gezegd tijdens het begrotingsdebat over de gezondheidszorg in de Tweede Kamer.
Bureaucratisch monster
Dinsdag noemde Tweede Kamerlid Sabine Uitslag (CDA) de manier waarop nu beoordeeld wordt of iemand in aanmerking komt voor AWBZ-zorg een “bureaucratisch monster”. Deze beoordeling is in handen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Rol gemeenten
Veldhuijzen Van Zanten (CDA) wil onder meer zorgaanbieders betrekken bij de beoordeling. En ook gemeenten moeten een stevigere rol krijgen. Een streven op relatief korte termijn is dat de helft van de aanvragen bij het CIZ vereenvoudigd kan worden afgehandeld.
AWBZ herorganiseren
Veldhuijzen van Zanten, die als arts en bestuurder veel ervaring heeft in de Nederlandse gezondheidszorg, zei dat de AWBZ nog precies zo georganiseerd is als veertig jaar geleden. “Het is het enige dat ik niet heb zien veranderen. Het is een oud gebouw dat stevig gereorganiseerd moet worden, zodat het klaar is voor de ouderenzorg van morgen.”
AWBZ
De AWBZ betaalt de zorg voor ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten die in een instelling wonen en chronisch zieken. Ouderen zijn de grootste groep klanten: 66 procent van de aanvragen had vorig jaar te maken met 65-plussers.
Zorgaanvragen CIZ
Het CIZ kreeg vorig jaar voor het eerst meer dan 1,1 miljoen aanvragen voor hulp. Uitslag zou graag zien dat het instituut voortaan alleen de nieuwe aanmeldingen behandelt die ongeveer 20 procent van het totaal uitmaken. De resterende zogenoemde herhalingsaanvragen moeten afgehandeld worden door bijvoorbeeld huisartsen.
Details komen in visiebrief
Maar details over de plannen wil Veldhuijzen van Zanten pas begin volgend jaar geven, in een zogenoemde visiebrief. De staatssecretaris liet al wel weten het eens te zijn met de CDA-fractie dat het onnodig is dat gehandicapten telkens een nieuwe zorgvraag moeten doen. “Een afgezet been groeit niet aan.” (ANP)