Aan de hand van een zogenoemde Mammaprint is beter te voorspellen hoe hoog het risico is dat vrouwen met borstkanker de aandoening na vijf jaar weer terug krijgen. Dit blijkt uit onderzoek waaraan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft deelgenomen.
Mammaprint
De Mammaprint wordt nu nog in onderzoeksverband aan een bepaalde groep vrouwen met borstkanker aangeboden. Vrouwen met een hormoongevoelige tumor en waarvan de lymfeklieren niet zijn aangetast komen hiervoor over het algemeen in aanmerking. Met de Mammaprint wordt tumorweefsel onderzocht op genen die bepalend zijn voor het recidiveren van borstkanker. Inmiddels zijn er zo’n zeventig genen geïdentificeerd die hierop van invloed zijn.
Mindact-studie
Het NKI-AVL doet samen met negentien andere Nederlandse ziekenhuizen mee aan de Mindact-studie. Hierin wordt aan de hand van het tumorweefsel dat bij de patiënt is weggenomen, bekeken welke kenmerken de tumor heeft en hoe de patiënt zal reageren op een vervolgbehandeling met medicijnen. Steeds duidelijker blijkt dat beter te voorspellen is of de patiënt baat heeft bij een behandeling met chemotherapie. “Als standaard behandeling wordt vaak chemotherapie voorgeschreven, nu we gerichter kunnen behandelen zullen minder vrouwen met chemotherapie behandeld hoeven worden”, aldus internist dr. Sabinne Linn.