doctor comforting patient
Ondanks alle veranderingen in de zorg, koesteren Nederlanders nog altijd een groot vertrouwen in zorgprofessionals en organisaties. Dit publieke vertrouwen is ook stabiel gebleven sinds met de metingen van vertrouwen is begonnen in 1997. Dit blijkt uit het proefschrift van Evelien van der Schee, onderzoeker bij het NIVEL.
Rond 90 procent van de mensen heeft vertrouwen in medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, zo blijkt uit het onderzoek van Van der Schee. Het vertrouwen in ziekenhuizen ligt door de jaren heen tussen de 70 en 80 procent.
Het vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg ligt wel laag, tussen de 30 en 40 procent. Volgens Van der Schee komt dat mogelijk doordat mensen daar veel minder ervaring mee hebben.
Media en toezicht
Behalve de eigen ervaring en die uit de omgeving, heeft ook informatie uit nieuwsmedia invloed op het vertrouwen. Wanneer een incident in een ziekenhuis de media haalt, daalt het vertrouwen van de mensen in de regio, maar niet landelijk. Het vertrouwen van de plaatselijke bevolking in het ziekenhuis en de specialisten herstelt, maar dat vergt tijd, stelt Van der Schee vast.
Verder speelt ook het gevoel dat er garanties voor kwaliteit en toezicht zijn een rol in het vertrouwen in de zorg. De toenemende transparantie en beschikbaarheid van informatie over prestaties van zorgverleners en zorginstellingen zou ook van invloed kunnen zijn op het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg. Dat effect is echter nog niet in lange-termijntrends in het publiek vertrouwen te zien.
Uitstel
Als mensen geen vertrouwen in de gezondheidszorg hebben, gaan ze het bezoek aan een arts uitstellen of zijn ze minder betrokken bij de behandeling. Daarmee kan het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg gevolgen hebben voor de effectiviteit van de zorg.