De vloed aan gegevens die overheidsinstanties, bedrijven en burgers produceren, vervijfvoudigt volgens de commissie tussen 2018 en 2025. Amerikaanse ict-reuzen hebben een ijzersterke positie opgebouwd in het verzamelen, gebruiken en verkopen van persoonlijke data. De Europese Commissie wil dat Europa niet weer de slag mist en werkt aan “een Europees alternatief voor de praktijken van de machtige big tech”.
Het delen van data biedt “enorme” mogelijkheden, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Door grote hoeveelheden gegevens te analyseren, kunnen bijvoorbeeld slimme oplossingen worden gevonden, patronen blootgelegd en voorspellingen gedaan. Dat zou kunnen helpen bij onder meer de overgang naar een duurzame economie en bij het ontwikkelen van geneeskunde op maat.
Maar dan moeten bedrijven en burgers wel weten dat ze data met een gerust hart kunnen delen. Veel bedrijven zijn nu nog bang dat bijvoorbeeld concurrenten met hun vindingen op de loop gaan als zij gegevens delen. De commissie wil dat neutrale databeheerders die belangeloos gaan beheren en uitwisselen.
De commissie wil burgers en bedrijven aanmoedigen uit eigen beweging data te delen in het algemeen belang, om bijvoorbeeld medisch onderzoek vooruit te helpen. Dan moeten zij wel weten dat hun gegevens in goede handen zijn. Er komen daarom regels om die data te beschermen. (ANP)