Er komen steeds meer poliklinieken voor patiënten met onverklaarbare klachten in Nederland. Het afgelopen jaar zijn er vier klinieken geopend. Dat meldt PZC.
Verder kijken dan lichamelijke oorzaak
Vierhonderdduizend Nederlanders hebben langdurige, onverklaarbare klachten. Deze klachten beperken hen in hun functioneren. Huisartsen moeten deze mensen niet onnodig doorsturen naar de poliklinieken omdat zij veelal zelf de klachten kunnen behandelen. Nivel-onderzoekster Sandra van Dulmen: “Huisartsen moeten daarbij wel meer oog krijgen voor de emotionele en psychische oorzaken, als een patiënt signalen in die richting afgeeft. Bij chronische vermoeidheidsklachten laten huisartsen bijvoorbeeld bloedonderzoek uitvoeren, terwijl de patiënt vertelt dat hij ’s nachts vaak wakker ligt.” In dergelijke gevallen kunnen de poliklinieken wel een rol van betekenis spelen.
Initiatieven onverklaarbare klachten
Het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven opent een poli voor Lichamelijk Onverklaarbare Klachten (LOK-poli) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis heeft een speciale poli voor kinderen met onverklaarbare klachten. Het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC St. Radboud in Nijmegen behandelingen patiënten met onverklaarbare klachten in samenwerking met ggz-instellingen.