De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent geen financiële steun aan Vitras/CMD. Uit onderzoek van het zorgkantoor blijkt dat andere aanbieders de continuïteit van zorg kunnen waarborgen. Bovendien verkeert de zorgaanbieder niet in acute liquiditeitsproblemen.
Mislukte fusie
De problemen van Vitras/CMD vloeien voort uit het mislukte samengaan met Meavita. De zorgaanbieder, die in dertien gemeenten in de provincie Utrecht actief is, raakte door de mislukte fusie bijna zes miljoen miljoen euro kwijt. Vitras/CMD vroeg daarom in de zomer van 2009 steun aan bij de NZa, maar kreeg in september in een voorlopig besluit nul op het rekest.
Continuïteit
Staatssecretaris Bussemaker vroeg de NZa niettemin het steunverzoek te heroverwegen. Bussemaker wilde met name zeker weten of de continuïteit van zorg geborgd was. Dat is volgens de NZa het geval. Uit de informatie van het zorgkantoor blijkt volgens de NZa dat er diverse zorgaanbieders zijn die, indien nodig, de zorg van Vitras/CMD kunnen overnemen. Daarnaast heeft het zorgkantoor een draaiboek om bij eventuele problemen de continuïteit van de zorg te borgen.
Ook heeft de NZa het College sanering zorginstellingen gevraagd de liquiditeitspositie van Vitras/CMD te beoordelen. Dit onderzoek wijst uit dat Vitras/CMD geen acute liquiditeitsproblemen heeft. Op grond hiervan besluit de NZa nu definitief geen steun te verlenen.
Teleurstelling
Vitras/CMD is teleurgesteld over het NZa-besluit. Vitras/CMD heeft ook vragen over het feit dat andere oud-Meavita-onderdelen wel steun hebben gekregen. Haagse Wijk Woonzorg (HWWz) en Thuiszorg Groningen (TZG) kregen eind november samen 37 miljoen euro van de NZa. “We hebben ons steunverzoek bijgesteld van vier miljoen euro naar tweeënhlaf miljoen euro, omdat we terdege beseffen dat het om AWBZ-geld gaat”, reageert woordvoerster Adriane van Duivendijk. “Dan is het zuur dat onze Meavita-zusters 37 miljoen euro krijgen en wij nul.”
Vitras/CMD overweegt formeel bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van de NZa.
Geen gevolgen
De negatieve beschikking heeft geen gevolgen voor de zorgverlening en de personele bezetting van Vitras/CMD. “We gaan gewoon door met zorg verlenen, waardoor cliënten van hulp verzekerd zijn in 2010”, aldus directeurbestuurder Ella van Lingen. “Er zijn voldoende financiële middelen om de salarissen en rekeningen te betalen.”
De gezonde bedrijfsvoering neemt niet weg dat de organisatie eigen vermogen mist. Om dit op te vangen kiest Vitras/CMD nu voor verregaand samenwerking. “We zijn in gesprek met een partner met wie wij onze positie gaan versterken, inhoudelijk en met financiële waarborgen”, zegt Van Lingen. “Die gesprekken zijn in een vergevorderd stadium.”