Voorlichting over de taken van ambulancepersoneel kan geweld voorkomen. Gemeenten moeten deze voorlichting voor hun rekening nemen.
Mariëlle de Koning van de Universiteit Twente doet deze aanbeveling in haar bachelor-onderzoek ‘Als elke seconde telt… agressie tegen ambulancepersoneel’. FNV/Ambulancezorg sluit zich bij het onderzoek aan, zo staat op Binnenlands Bestuur.
Agressie
Uit het onderzoek blijkt dat burgers weinig weten van wat ambulancepersoneel doet. Omstanders snappen vaak niet waarom een ambulance niet direct naar het ziekenhuis rijdt. Als dat niet snel genoeg gebeurt, ontstaat agressie. De onderzoekster adviseert dus voorlichting op scholen en meer aandacht voor open dagen voor ambulancepersoneel. Regionale ambulancediensten moeten daarvoor de handen ineenslaan met gemeenten. Alleen Postbus 51-campagnes inzetten werkt niet, aldus het onderzoek.
Eigen schuld
Een andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat het ambulancepersoneel de schuld vooral bij zichzelf zoekt. De medewerkers willen graag getraind worden om een weerbaarder houding te ontwikkelen tegenover agressieve omstanders.