Het VU medisch centrum Amsterdam gaat proberen verliefde mensen of erger, mensen met liefdesverdriet, te behandelen, hoewel een probate medicatie nog steeds niet is gevonden. In het kader van het project Liefde in de Stad opent de VU zaterdag 6 juni een polikliniek voor liefde en liefdesverdriet.
Medisch specialisten onderzoeken liefdesverdriet
De kliniek is éénmalig open op 6 juni tussen 14:00 en 17:00 uur. Iedereen die hevig verliefd is of lijdt aan ernstig liefdesverdriet kan er terecht voor een consult op afspraak bij een team van medisch specialisten, waaronder een neuroloog, oogdeskundige, cardioloog en een anesthesioloog. De poli onderzoekt de fysieke verschijnselen van liefde en liefdesverdriet zoals hartkloppingen, bewustzijnsvernauwing of vlinders in de buik.
Paradiso-project Liefde in de Stad
Het project is onderdeel vanhet project Liefde in de Stad van Paradiso om op allerlei manier de liefde in Amsterdam naar boven te brengen. Dat gebeurt veelal op kunstzinnige manieren. Assistent-neurologie Eefje Sizoo zegt vrjdag: “Ons idee is om de liefde te combineren met de wetenschap.”
Onderzoek naar verschillende stadia
Voor het project is volgens Sizoo gedegen literatuuronderzoek gedaan naar onder meer de verklaring van liefdesgevoelens. “Die komen vooral voort uit processen die zich in je lichaam afspelen. Er bestaan verschillende stadia. Daarom willen we ook graag dat er verschillende verliefde mensen komen, verliefde mensen, maar ook mensen die liefdesverdriet hebben”, licht Sizoo toe.
Verliefdheid en dopamine
“Als je je aangetrokken voelt tot iemand, hoef je niet direct verliefd te zijn. Dat gebeurt eventueel daarna pas. Maar als je eenmaal het knopje verliefdheid hebt aangezet, komt er een stroom aan stoffen vrij zoals dopamine. Daarvan is in het emotionele centrum van je hersenen dan een verhoogde concentratie te vinden. Daarom denk je continu aan de persoon op wie je verliefd bent.”
Liefdesverdriet en gebrek aan oxytocine
Ook andere stoffen zorgen dan voor allerlei gekke gevoelens, zoals vlinders in je buik, en soms zelfs misselijkheid van liefde. Na ongeveer drie maanden gaat de stof oxytocine aan het werk, ofwel het hechtingshormoon. Dat zorgt ervoor dat je bij diegene wilt blijven. Mensen met liefdesverdriet hebben onder meer gebrek aan deze stof.’ Op de speciale poli worden bij de patiënten allerlei metingen gedaan om te kijken hoeveel van al deze ‘liefdesstoffen’ aanwezig zijn. Een bezoekje aan de poli kost 12,50 euro. Daarna wordt de diagnose gesteld en volgt zonodig een behandeladvies. “Nee, medicatie geven we niet, hoogstens een stuk chocola.” (ANP)