Artsen die zien dat hun collega’s structureel fouten maken of verslavingsproblemen hebben, moeten een meldplicht krijgen. Dat zei Helma Lodders, Tweede-Kamerlid voor de VVD, in TROS Radar.
Artsencode
In de uitzending stond de artsencode centraal. Deze code houdt in dat doktoren hun collega’s in bescherming nemen ten koste van patiënten. In januari besteedde Radar aandacht aan een omvangrijke letselschadezaak rondom dokter De Bruin in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dokter de Bruin voerde jarenlang rugoperaties uit die regelmatig mislukten. Daarbij raakten patiënten blijvend gehandicapt. Uit de uitzending van maandagavond blijkt dat collega’s hiervan geweten moeten hebben, maar nooit aan de bel hebben getrokken.
Snel realiteit
Omdat Minister Schippers al een wetsvoorstel heeft ingediend voor meer transparantie in de zorg kan deze meldplicht snel realiteit worden. In het wetsvoorstel is ook meegenomen dat veroordelingen door het tuchtcollege openbaar gemaakt worden in het BIG register. Lodders benadrukte dat de gedragsregels die momenteel gelden niet voldoende werken. Zij pleit daarom voor een wettelijke meldingsplicht.
Gedragsregels
Artsen moeten een collega persoonlijk aanspreken als ze signalen zien van mogelijk disfunctioneren. Dit zegt artsenfederatie KNMG in reactie op een uitzending van Tros Radar. KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman: “We moeten zorgen voor inburgering van de gedragsregel dat je elkaar aanspreekt op mogelijke missers.” De KNMG heeft in gedragsregels vastgelegd wat van artsen mag worden verwacht bij het omgaan met incidenten, fouten en klachten.