• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Op zo’n groot bedrag lijkt een bezuiniging altijd mogelijk. (Jammer, dat niet ook de kosten van het adviesbureau zijn vermeld). Maar dat is kwantitatief denken. In Nederland bestaat een grote achterstand inzake onderzoek naar passende “verpleging en verzorging”. In de USA startte verplegingswetenschap in 1909 en in Nederland in 1981 ! Dit jaar is het veertig jaar geleden dat dit academisch onderwijs (in Maastricht) enkele mensen met deze graad beschikbaar kreeg. Inmiddels beschikken bijna alle Nederlandse Universiteiten een leerstoel verplegingswetenschap of met aanverwante leeropdracht. Echter, ondanks de grote huidige behoefte aan onderbouwing van de passendheid in deze beroepsuitoefening ( vgl IZA ) is het beschikbaar ZonMW budget relatief nog zeer gering en zijn ook de mogelijkheden daartoe binnen de ZvW/Wlz bekostiging gering. Een kwantitatief beleidskader voor deze -reeds besloten – bezuiniging zou derhalve onjuist zijn. Heeft het onderzoek door Twijnstra hier inhoudelijk perspectief geboden? Immers er is wel wat onderzoek OVER of AAN de verpleegkundige zorg, maar nog (te) weinig onderzoek IN het werk van deze zorgprofessionals ( ook samen met cliënten/patiënten). Dit terwijl de “passendheid” norm geworden is, toch?

    • Peter Koopman

      Nb op een VWS begroting van > 100 miljard euro/jaar is het totaal bedrag voor onderzoek nominaal flink, maar is 0,83 % relatief beperkt (ZonMw budget) , toch? En bij “verpleging en verzorging” zijn ca 400.000 zorgprofessionals dagelijks betrokken.