Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg vrijdag een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen.
De inspecteur liet de Twentse neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege. Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden geklaagd over drie inspecteurs. De klachten tegen de andere inspecteurs zijn afgewezen. Een van hen was te kort betrokken bij dit dossier, terwijl de andere inspecteur op te grote afstand werkte.
Verslaving verzwegen
Na zijn vertrek bij Medisch Spectrum Twente mocht de neuroloog onder voorwaarden weer aan de slag. Een daarvan was dat de inspecteur onderzoek deed naar de dossiers van Jansen. Dat is niet gebeurd, concludeerde de tuchtrechter. De neuroloog verzweeg zijn eerdere verslaving aan medicijnen bij de Duitse instelling waar hij aan de slag ging. Toen de inspecteur dit hoorde van de Duitse kliniek ondernam hij geen actie.
Lichtste maatregel
Volgens letselschadespecialist Yme Drost, die de klacht voor de tuchtrechter bracht, is de uitspraak een flinke opsteker. Het is voor het eerst dat een klacht tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg ontvankelijk is verklaard. “Het is uniek dat een inspecteur een maatregel krijgt opgelegd.” Een waarschuwing is de lichtste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen.
Medische fout
Joke Prins, een van de patiënten, is ook blij. “Dit is weer een stap in het proces. Al vergoedt geen enkele straf wat wij meegemaakt hebben.” Door een medische fout van Jansen functioneert haar linkerbeen niet meer. “Kwaad ben ik niet meer. Het is goed dat de inspectie weet dat het voortaan adequaat moet optreden in dit soort gevallen.”
Het tuchtcollege berispte eerder een oud-bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente voor het niet op tijd instellen van onderzoek naar Jansen. De tuchtrechter verbood de ex-neuroloog om ooit nog aan de slag te gaan als arts.
Jansen werd dit jaar door de strafrechter veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. (ANP)