• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. joostdebaaij

    Ik ben het niet helemaal eens met de manier waarop ‘de investeerder’ hier wordt weggezet. Onbedoeld misschien, maar dé investeerder bestaat niet. Een belangrijke nuancering die ik graag wil maken: het overgrote deel van de Nederlandse institutionele beleggers investeert ook met een horizon van 20 jaar of meer. Daarbij is het uitgangspunt niet het hoogste rendement maar het laagste risico. Dat betekent dat institutionele beleggers graag zo laag mogelijke huren willen (want: weinig risico op leegstand) die vervolgens stabiel meestijgen met inflatie (of daar net boven). Dat geeft een stabiel rendement met lage risico’s. Daar is geen hoge huur voor nodig, integendeel. Het probleem is dat nieuwbouw door ontwikkelaars niet kan worden ‘rondgerekend’ met lage huren. Bouwen is tegenwoordig duur, zeker met alle duurzaamheidseisen. En grondkosten zijn ook relatief hoog. Zeker als posities moeten concurreren met de huidige koopwoningmarkt. Zorg er als publieke samenleving voor dat grond een ‘maatschappelijke’ bestemming houdt of krijgt. Dat maakt de grond minder waard, maar biedt kansen op zorgvastgoed te realiseren waarbij in ieder geval de grondkostencomponent acceptabel is en huurniveaus zo laag mogelijk gehouden kunnen worden.

    Joost de Baaij
    Syntrus Achmea

  2. Holke Flapper

    Mijn idee zou zijn dat de pensioenfondsen een aanzienlijk bedrag hiervoor beschikbaar maken tegen een rentepercentage dat iets hogere ligt dan de rente op staatsleningen waar ze nu verplicht in moeten investeren. Simpel gezegd geld van Ouderen voor Ouderen. Waarop is het wachten nu??