• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. wulf@mede-menszijn.nl

    0% btw heeft inderdaad geen zin als vervolgens de winkels dat bedrag er zelf weer bovenop doen tbv winst.

  2. Joep Welschen

    Wat mij betreft blijft 0% btw op groente en fruit juist wel van belang.
    De ongezonde keuze is namelijk op dit moment in supermarkten nog steeds het meest aanwezig, het meest zichtbaar en het goedkoopst. Precies op die plek, aan het eind van de keten, wil je verandering te weeg brengen met als doel: de goedkope keuze de gezonde keuze te maken. Waarbij je bovendien de sterk competitieve supermarkt markt niet wil verstoren .
    In 2020 pleitten we eerder voor Het Gezonde BTW model dat we bij supermarkten zouden willen invoeren:
    • 0% btw categorie: gezonde keuze – groente, fruit, water en niet suikerhoudende dranken (huidig percentage is nu 9% ingevoerd januari 2020)
    • 9% btw categorie: medium suikerhoudend 8 gram per 100ml/100gram (is dan gelijk aan de btw op tabak)

    Voordelen van dit Gezonde BTW model op supermarkt niveau:
    1. Gezonde keuzes worden goedkoper en ongezonde keuzes worden duurder, waardoor ook mensen met een kleine beurs de gezonde keuze kunnen maken.
    2. De invloed op beprijzing wordt neergelegd aan het eind van de keten
    3. Supermarkten houden een level playing field
    4. We verwachten dat de impact op de BTW inkomsten per saldo beperkt zullen zijn

    Waarom denken wij dat het werkt?
    Uit WHO onderzoek bleek dat het verhogen van de prijs van suikerhoudende producten met minstens 20 procent een ‘bewezen effect’ heeft op het terugdringen van de consumptie ervan. Met het Gezonde BTW model zouden we deze >20% kunnen bereiken en daadwerkelijk een gezondheidseffect teweeg kunnen brengen.

    • Joep Welschen

      In bovenstaande miste uiteraard de 3e categorie:
      21% btw categorie: ongezonde keuze, alle suikerhoudende producten > 8 gram per 100ml/100gram (is dan gelijk aan de btw op tabak)

  3. buskense

    De heer Welschen legt precies de “vinger op de zere plek” van dergelijk oneigenlijk onderzoek. Doorrekenen wat het effect is van een geïsoleerde maatregel is een zinloze van de zaak afleidende exercitie omdat daarmee schijnbaar wordt aangetoond dat belastingmaatregelen te moeilijk zijn en niet voldoende helpen. De combinatie van gezonde producten goedkoper en de categorie “junkfood” duurder zal maken dat zowel de consument als de producent de goede kant op wordt “genudged”. Dit onderzoek speelt partijen die willen dat alles blijft zoals het is (lees retail en producenten) in de kaart en is daarom misleidend. Als er ipv de evenzeer misleidende nutriscore een helder etiket of duiding van “past in gezond dieet” of “liever laten staan” naast zou komen, en dan nogmaals doorrekenen wat het gezondheidseffect zou zijn, kunnen we een zinvollere discussie voeren.