Medewerkers van umc’s hebben een per 1 januari 2016 beloofde loonsverhoging van 1,4 procent niet ontvangen. Dit schrijft Medisch Contact.
Volgens de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) houdt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zich niet aan de afspraken uit de bovensectorale loonruimteovereenkomst die in juli 2015 werden gemaakt. Toen bereikten drie centrales van overheidspersoneel en werkgevers in de publieke sector een overeenkomst over loonruimte voor de publieke sector. Zij spraken af dat overheidspersoneel een loonsverhoging zou krijgen van 5 procent, en andere sectoren – waaronder de umc’s – een loonsverhoging van in ieder geval 1,4 procent. Als gevolg van de economische crisis waren er namelijk al langere tijd geen loonsverhogingen geweest.
De NFU was verrast door de loonruimteovereenkomst, schrijft de koepel in een brief die in handen is van Medisch Contact. Vlak voordat deze overeenkomst werd gesloten, kwamen de betrokkenen in de nieuwe cao ook al tot een loonsverhoging van 1,5 procent in 2015 en 1,5 procent in 2016. De NFU wil zich houden aan de intentie van de loonruimteovereenkomst, maar stelt dat inmiddels is vast komen te staan dat aan de financiële dekking niet kan worden voldaan. De NFU schrijft zich tot het kabinet gewend te hebben met het verzoek om de umc’s financieel in staat te stellen alsnog de afspraken uit de loonruimteovereenkomst te realiseren.
Verdere stappen
De LAD vindt dat de NFU geen goed werkgeverschap toont en niet zomaar de rekening op het bordje van de werknemers kan neerleggen. Volgens de vereniging is het een misvatting van de NFU te denken dat overeengekomen afspraken achteraf eenzijdig teruggedraaid kunnen worden. Als de NFU de loonsverhoging niet per direct alsnog uitbetaalt, gaat de LAD verdere stappen ondernemen.