Amsterdam kan toe met twee of drie spoedeisende hulpposten in plaats van de huidige zeven. Dat heeft de Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) gezegd op een recente bijeenkomst rond de toekomst van de ziekenhuiszorg in de hoofdstad.
“Zeven ziekenhuizen, zeven spoedeisende hulpposten. Dat moet toch efficiënter kunnen: drie of twee spoedeisende hulpposten”, aldus Van der Burg. CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren deed onlangs een vergelijkbare oproep door te stellen dat Nederland circa vijftien ziekenhuizen minder nodig heeft dan de huidige ruime negentig. Volgens Van der Meeren is er met name in grote steden als Amsterdam sprake van overcapaciteit.
Pijnlijke ingrepen
Van der Burg vindt daarnaast dat een aanzienlijk deel van de spoedeisende hulp in de eerste lijn zou moeten worden geboden. “Een nieuwe ronde bezuinigingen in de zorg zal vooral de cure treffen”, aldus Van der Burg. “De bereikbaarheid van de huisarts verbeteren en die van het ziekenhuis juist verminderen, kan veel pijnlijke ingrepen voorkomen.” Recent onderzoek wijst uit dat een betere organisatie van de eerste hulp alleen in Amsterdam op jaarbasis al 17 tot 24 miljoen euro kan opleveren.