Ziekenhuisbestuurders kunnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg best als ‘alibi’ gebruiken als ze er met hun medische staf niet uitkomen. Dat zegt hoofdinspecteur Wim Schellekens in een interview over het herstel van vertrouwen.
Tactiek
Schellekens paste de tactiek zelf ook toe, toen hij in de jaren ’90 zelf directeur was van het Reinier de Graaf Gasthuis. “Ik heb toen een paar keer de inspectie gebeld omdat ik een probleem had in mijn ziekenhuis dat ik niet geagendeerd kreeg bij de specialisten. Ze wilden er niet over praten en als ik iets verbood, lachten ze me uit. Dus toen heb ik de inspecteur gebeld, omdat ik vond dat de patiënt schade liep. Ik gebruikte de inspectie als alibi, en dat is prima.”
Volgens Schellekens bellen bestuurders ook nu nog regelmatig met de IGZ als ze er niet uitkomen. “Wij hebben een goede relatie met het veld. Ze hoeven ook niet bang te zijn, want als ze verbeteren heb ik mijn doel bereikt. Wat zou ik dan nog ingrijpen? Dat is wat anders wanneer ze niet wíllen ingrijpen.”
Herstel vertrouwen
De scheidend hoofdinspecteur stelt dat het herstel van het vertrouwen dat de burgers in de zorg hebben, de grootste opdracht is voor de komende jaren. Het vertrouwen is aangetast door incidenten, maar vooral ook doordat de kwaliteitsverschillen tussen instellingen en dokters zichtbaarder zijn geworden.
Veranderd beleid
De inspectie speelt daar op in door een veranderd beleid. Van reactief toezicht, is de inspectie naar proactief toezicht gegaan, waarbij de IGZ zelf onderzoeksactiviteiten ontplooit. Daarnaast maakt de IGZ misstanden tegenwoordig actief openbaar en is accent verschoven van gedogen naar handhaven.
Schellekens: “Dat geeft vertrouwen naar buiten toe en maakt duidelijk aan instellingen die achter blijven dat ze moeten verbeteren. Gedogen kan echt niet meer. Dat zie je bij de politie, maar ook bij de Nederlandsche Bank. IceSafe zal hen echt niet meer overkomen.”
Schellekens (64), legt eind april zijn functie neer. Lees het hele interview: http://www.daanmarselis.nl/schellekens-%E2%80%98gedogen-kan-niet-meer%E2%80%99/