Huisartsen hebben geen of moeilijker toegang tot medische gegevens van patiënten doordat ziekenhuizen hun beleid rond gegevensuitwisseling met andere zorgverleners te hebben gewijzigd. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na klachten uit met name het noorden van het land.
Het gaat onder meer om de Noordwest Ziekenhuisgroep met locaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Limmen, Schagen en op Texel. Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is sprake van dezelfde problemen. Volgens de LHV speelt dit probleem ook in andere delen van het land, maar een overzicht ontbreekt.
Vertraging
Oorzaak is in veel gevallen de aanscherping van het privacy-beleid van de desbetreffende ziekenhuizen. Dit leidt tot onnodige vertraging en dubbel werk, klagen huisartsen in verschillende delen van het land. “Inzicht in de actuele medische gegevens is van groot belang voor goede patiëntenzorg en om goed te kunnen inspelen op de gezondheidstoestand van de patiënt”, stelt de huisartsenvereniging.
Zo is het voor sommige huisartsen niet meer mogelijk via het zorgverlenersportaal van het regionale ziekenhuis de gegevens in te zien van doorverwezen patiënten. Op spreekuur beschikken zij dan niet over de meest actuele gegevens. Soms moet daardoor bloedonderzoek opnieuw worden gedaan.
Om problemen voor te zijn, heeft de huisartsenvereniging op een rijtje gezet wat wel en niet kan en mag in de gegevensuitwisseling tussen huisartsen en ziekenhuizen. De LHV constateert dat de huidige wet- en regelgeving een snelle, betrouwbare beschikbaarheid van gegevens soms in der weg staat en roept daarom het ministerie van Volksgezondheid op de regels te versimpelen omwille van “een snelle, betrouwbare beschikbaarheid van gegevens”. (ANP/Skipr)