Met het toenemende aantal vrouwen dat in het ziekenhuis wil bevallen, neemt de druk op ziekenhuizen toe. Daarom worden er in veel ziekenhuizen extra verloskamers gebouwd. Dat heeft hoogleraar Verloskunde Jan van Lith van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag gezegd.
Toenemende druk
“De druk op ziekenhuizen en hun personeel neemt toe. De verloskamers worden bezet door vrouwen die ook gewoon thuis kunnen bevallen”, aldus Van Lith. “Als een ziekenhuis op 2000 bevallingen per jaar berekend is en het worden er 2500, raakt de rek eruit.”
Doorverwijzen
Het is nu vaak zo dat vrouwen niet terecht kunnen in het ziekenhuis waar ze willen bevallen omdat daar de verloskamers al vol liggen. Ze worden dan doorverwezen naar een ander ziekenhuis.
Oorzaak
Wat precies de oorzaak is van het toenemende aantal ziekenhuisbevallingen, is niet te zeggen. Van Lith denkt dat het kan komen doordat steeds meer vrouwen kiezen voor pijnbestrijding. Dat kan alleen in het ziekenhuis. Ook de media-aandacht voor de hoge babysterfte in Nederland kan bijdragen aan de wens van vrouwen om in het ziekenhuis te bevallen, omdat ze zich daar veiliger voelen, aldus Van Lith.
Overigens gaat in het ziekenhuis ook niet altijd alles goed, aldus Van Lith. “Het is bekend dat vooral ’s avonds en ’s nachts meer fout gaat dan overdag. Hoe dat komt, is niet duidelijk.” (ANP)