De Nederlandse ziekenhuizen claimen gezamenlijk 745 miljoen euro compensatie voor immateriële vaste activa (IVA). Dit constateert accountantsbureau Deloitte op basis van de jaarverslagen 2010. Het bedrag is veel meer dan de 160 miljoen euro die het vorige kabinet beschikbaar heeft gesteld.
Bouwregime
Deloitte constateert dat vier van de vijf ziekenhuizen een beroep hebben gedaan op de IVA-compensatieregeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De regeling is bedoeld om de gevolgen van de introductie van het nieuwe bouwregime op te vangen. Waar ziekenhuizen voorheen van de overheid een vaste vergoeding voor hun huisvestingskosten kregen, moeten ze deze de komende jaren stapsgewijs zelf terugverdienen.
Tegenvaller
Het probleem is dat veel ziekenhuizen hun vastgoed voor een hoger bedrag dan de reële economische waarde in de boeken hebben staan. Naast dit boekwaardeprobleem zijn er ziekenhuizen die vanwege de overgang naar het nieuwe systeem moeite hebben om de plankosten van lopende bouwprojecten terug te verdienen. Met de totale claim van 745 miljoen euro wacht het kabinet een flinke tegenvaller, zo constateert Deloitte. Toenmalig minister Klink van VWS dacht de garantieregeling met 160 miljoen euro uit de bouwimpuls voor de cure nog budgetneutraal te kunnen uitvoeren.
Omzetgroei
Deloitte constateert -net als in mei de NVZ vereniging van ziekenhuizen- dat de omzetgroei van de ziekenhuizen afvlakt. Maar waar de NVZ het nog op een omzetgroei van 4,2 procent hield, komt Deloitte op een groei over 2010 van 3,3 procent uit. De nettowinstmarge is volgens Deloitte gestegen van 1,5 procent in 2009 naar 1,7 procent in 2010. Daardoor is het financiële weerstandsvermogen gestegen van 14,5 procent naar 16,1 procent.
Draconische ingrepen
“De bovenmatige groei in het verleden werd veroorzaakt door de stelselherziening”, licht Paul Retra van Deloitte de omzetontwikkeling toe. “Dat effect lijkt nu uitgewerkt. De huidige groei is dan ook geen aanleiding voor draconische ingrepen meer.” In 2010 laat 96 procent van de Nederlandse ziekenhuizen een positief exploitatieresultaat zien, tegen 92 procent in 2009. Niet alleen de opbrengsten zijn gestegen, maar ook de marges laten een stijging zien. Volgens Deloitte is dit alles een gevolg van doorgevoerde kostenreducties en toegenomen productiviteit. De stijging is vooral zichtbaar bij STZ ziekenhuizen.